Čarobna Kapadokija

Posted in Avionom, Proljeće

AVIONOM IZ SARAJEVA

Čarobna Kapadokija
Prijave u toku!
Zagarantovn polazak: 18. april 2022.
CIJENA: 779 KM
 

Vodimo Vas u regiju Kapadokija koja svojom dugom i mističnom istorijom, nestvarnim stjenovitim pejzažima, crkvicama uklesanim u stijene i tajanstvenim podzemnim gradovima, predstavlja magičnu turističku destinaciju. Smještena je u unutrašnjosti Turske u provinciji Nevšehir, među ugašenim vulkanima Erdžijes, Guldag i Hasandag. U pradavna vremena, djelovanjem ovih vulkana stvoren je reljef koji danas Kapadokiju čini jednim od najneobičnijih prirodnih pejzaža na planeti sa  vilinskim dimnjacima, pečurkastim i kupastim strukturama od sedimentnog kamena sa kapama na vrhovima koje izranjanju iz pjeskom prekrivenog tla Kapadokije.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN 18.04.2022. ... SARAJEVO – ISTANBUL – NEVSEHIR
Sastanak putnika 2 sata prije leta na aerodromu u Sarajevu. Let za Istanbul u 09:00H. Presjedanje na let za Nevšehir. Slijetanje u Nevšehir u 14:30H. Panoramsko razgledanje u transferu do hotela. Smještaj u hotel u Kapadokiji. Nevšehir je administrativno središte regije Kapadokija, poznato  po starom gradskom jezgru sa znamenitom tvrđavom, turskim kupatilima i kompleksom džamija Damat Ibrahim Paša. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. DAN 19.04.2022. … MISTIČNA KAPADOKIJA “Sjeverna tzv. Crvena tura”
Doručak. Cjelodnevni fakultativni izlet po Kapadokiji:
Odlazak do Uçhisara (Učhisar), utvrđenje smješteno na putu od Nevsehira prema Göreme, na najvišem dijelu Kapadokije. Tvrđava Uçhisar je kroz istoriju bila mjesto utočišta zbog svoje prirodne arhitekture, a unutrašnjost same tvrđave je lavirint prolaza. Sa tvrđave se pruža prekrasan pogled na panoramu ovog područja.
Goreme je malo selo smješteno među vilinskim dimnjacima, udaljeno desetak minuta vožnje od Nevšehira. Muzej na otvorenom Goreme nalazi se na oko 2 km udaljenosti od sela i sastoji se od niza vilinskih dimnjaka u kojima su uklesane vizantijske crkve, kapele i manastiri. Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja, područje je zaštićeno kao UNESCO-va svjetska baština. Najveća vrijednost ovih crkvi su njihove freske, koje poznavaoci svrstavaju u najljepša djela ranohrišćanske umetnosti. Neke freske su dobro očuvane, ali su mnoge oštećene pod uticajem eroziji.
Paşabağları – arheološki lokalitet ranije poznat kao “Dolina sveštenika” koji privlači pažnju svojim jedinstvenim vilinskim
dimnjacima unutar kojih su uklesane kapele i prostori za sjedenje. Jedna od kapela nosi ime Sv. Simeona koji je tu živio jedno vrijeme.
Zelve - još jedan muzej pod otvorenim nebom u Kapadokiji, i to sa najvećom koncentracijom vilinskih dimnjaka i sa pećinskim crkvama koje su, nažalost, daleko manje očuvane od onih u Goremeu.
Avanos je jedan od znamenitih gradića Kapadokije, na obali Crvene rijeke (najveće u Turskoj). Stari dio grada je sa ulicama pod kaldrmom, nekoliko znamenitih crkava, Žuti karavansaraj (Sarihan) u kome možete prisustvovati derviškim performansima (uz doplatu), mjesta su koja obavezno treba obići u Avanosu.

3. DAN 20.04.2022. ….  DREVNA KAPADOKIJA “Južna tzv. Zelena tura”
Doručak. Odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet:
Urgup - turistički centar Kapadokije, sa simpatičnim hotelima uklesanim u stijenama, brojnim prodavnicama, kafićima, restoranima i bogatim noćnim provodom. U starom gradskom jezgru mogu se vidjeti dobro očuvane stare kuće, a najbolji panormaski pogled na grad je sa brda Temeni odakle se pruža prelijep pogled na Urgup i okolinu. Ovaj kraj je poznat po vrhunskom domaćem vinu.
Derinkuju se smatra najvećim podzemnim gradom Turske. Otkriven je 1963. godine, a za turističke posjete prvi put je otvoren 1969. Ne postoje sigurni i pouzdani podaci o njegovom nastanku, ali se pretpostavlja da je prvi put osnovan u VIII ili VII vijeku prije Hrista. Do sada je istraženo 8 spratova, do ukupne dubine od 85 metara, a najniža tri sprata još uvijek se istražuju. Turistima su za obilazak dostupna samo prva dva nivoa. Postoje brojni tuneli koji Derinkuju povezuju sa drugim obližnjim podzemnim gradovima.
Ortahisar - dolina ljubavnika i podzemni grad, stari grad nasuprot koga se nalazi prekrasan vidikovac.
Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN 21.04.2022. … KAYSERI
Doručak. Fakultativni “Čarobni let balonom” iznad prekrasnih krajolika Kapadokije. U ranim jutarnjim satima prije svitanja, vožnja do zone polijetanja gdje ćete imati priliku uživati u jedinstvenim ljepotama Kapadokije, od Crvene doline do Gorema. Prilikom svitanja, moći ćete vidjeti i savršene panoramske poglede na Urgup, Goreme, Ortahisar, Uchisar, Avanos i Nevsehir. Ovaj nevjerovatan let traje oko sat vremena u zavisnosti od vjetra i nakon slijetanja čeka vas sertifikat sa vašim imenom. Povratak u hotel. Doručak.
Fakultativni izlet Kayseri koji je milionski grad, centar istoimene pokrajine, a nalazi se u podnožju ugašenog vulkana Erdžijes Daği čije su erupcije zaslužne za karakterističan reljef Kapadokije. Šetnja centrom grada i slobodno vrijeme za kupovinu.
Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN … 22.04.2022. NEVSEHIR – ISTANBUL - SARAJEVO
Doručak. Slobodno vrijeme do transfera prema aerodromu oko podneva. Alternativni program je vožnja quadovima, fakultativni odlazak na dvosatnu turu QUAD motorima za istraživanje najljepših krajolika Kapadokije. Nestandardno razgledanje i neobična avantura kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane – vožnja quadovima se plaća na licu mjesta.
U podnevnim časovima organizovan transfer na aerodrom, registrovanje na let u 15:20H. Presjedanje u Istanbulu i let za Sarajevo u 19:05H. Slijetanje na sarajevski aerodrom u 19:55H po lokalnom vremenu.

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • 4 noćenja sa doručkom u Kapadokiji u hotelu 4*
 • Avio kartu Sarajevo –Istanbul – Nevsehir i povratak
 • Aerodromske takse (podložne su promjeni)
 • Kofer do 30 kg + 8 kg ručni prtljag
 • Transfer u Kapadokiji aerodrom-hotel-aerodrom
 • Usluge lokalnog vodiča na fakultativnim izletima na našem jeziku
 • Usluge predstavnika agencije

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • Izlet MISTIČNA KAPADOKIJA „Sjeverna crvena tura“ sa lokalnim vodičem ( 40 EUR, minimum prijavljenih 20 putnika)
 • Izlet DREVNA KAPADOKIJA „Južna tzv. Zelena tura“ sa lokalnim vodičem ( 40 EUR, minimum prijavljenih 20 putnika)
 • Let balonima u Kapadokiji 100-120 EUR (oko 1h) zavisno od tipa balona i broja osoba (realizacija izleta na let sa balonima zavisi od vremenskih uslova i brzine vjetra)
 • Izlet u Kayseri 30 EUR
 • adrenalinska tura QUAD-ovima oko 30 EUR
 • doplata za 1/1 sobu 160 KM
 • doplata za polupansion u hotelu 36 EUR (4 večere)
 • Doplata za tursko veče (folklor, trbušni ples, neogranicena količina pića) 35 EUR
 • putničko zdravstveno osiguranje 15 KM (obuhvata i Covid)
 • Troškovi testiranja za ulazak u Tursku (ukoliko niste vakcinisani)
 • ostali individualni troškovi
 • Transfer BanjaLuka–Sarajevo–BanjaLuka (može se organizovati uz doplatu u zavisnosti od interesa putnika)

IZLETI SE REZERVIŠU U AGENCIJI I STAVLJAJU NA UGOVOR O PUTOVANJU (osim „Čarobnog leta balonom“ koji se plaća na licu mjesta jer zavisi od vremenskih prilika, i vožnje quadovima)

NAPOMENE: Kalkulacija rađena na bazi 25 putnika, u slučaju prijavljivanja manjeg broja putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana.
Redoslijed obilazaka je podložan promjeni u zavisnosti od situacije na licu mjesta.
Prijava za putovanje i garantovana cijena je za prijave do 20.02.2022., nakon čega može doći do povećanja cijene.

Unis//Tours Putovanja iz Banjaluke